SENDER > Les Tines de la Vall del Flequer

En aquesta ruta coneixerem una realitat lligada a la producció de vi a les terres de la comarca del Bages.
Els termes de Mura, Talamanca i Rocafort durant l'alta edat mitjana van ser coneguts amb el nom de "Vall de Nèspola" topònim que fa referència a la riera de Nespres que rega i uneix els tres termes municipals. El relleu muntanyós, els camins estrets i escassos i el seu aïllament respecte les grans ciutats, els van convertir en els "tres pobles de mala mort" de què parla la dita. Era, és, un territori on els boscos ocupaven la major part del sòl. Un sòl sec i pedregós que no podia admetre cap altre conreu que no fos el de la vinya.
Durant el s. XIX el Bages va ser la comarca de Catalunya que més hectàrees de vinya tenia plantades i la que més hectolitres de vi produïa. El 1860 el 64% de les terres conreades eren de vinya. Pel que fa als tres termes municipals una de cada tres hectàrees estaven plantades de vinya; i encara se'n van plantar més quan a França hi va arribar la fil•loxera (1868) i va devorar els seus ceps.

Tot plegat va fer que els pagesos d'aquestes terres plantessin les vinyes en els vessants més costeruts de les muntanyes i solucionessin el problema del transport de la verema i la necessitat d'una fermentació homogènia amb la construcció de les tines i la fabricació del vi al peu mateix de les vinyes. Aquesta característica -única a tot Catalunya- ha esdevingut, juntament amb les barraques i marges de pedra seca, un dels signes d'identitat dels tres municipis.
La majoria d'aquestes tines solen estar reunides en grups i escampades pels tres municipis, si bé la més alta concentració es dóna en el municipi del Pont de Vilomara i Rocafort, i especialment a la Vall del Flequer i a la riera de Nespres.

Es tracta de construccions de pedra fetes enmig de les vinyes amb l'objectiu de fer-hi la verema i facilitar i estalviar el transport. El motiu és que les vinyes estaven plantades en indrets força inaccessibles per als carros i també per als animals, a les faldes de les muntanyes, sobre terrasses amb marges de pedra seca.


Tots els dissabtes i diumenges de març fins a juny a les onze del matí comença des del Centre d'Informació del Pont de Vilomara i Rocafort una excursió per conèixer les tines de la zona de la Vall del Flequer.
L'excursió guiada comença a les onze del matí des del Centre d'informació del Pont de Vilomara i Rocafort i té per objectiu donar a conèixer els set conjunts de tines que es troben a la zona de la Vall del Flequer.

Més informació

Inscripcions:  938 736 478 o al 629 559 413

http://www.xtec.cat
http://percaminsdelbages
Documents:


Fotos:
Tines de Solanes
Tines de Solanes
Tines Talamanca
Tines Talamanca
Tines d'Escudelleta
Tines d'Escudelleta
Tines del Bleda
Tines del Bleda
Tines Talamanca
Tines Talamanca
Tines Talamanca
Tines Talamanca
Tines Juan Arnau
Tines Juan Arnau
Tines d'en Ricardo
Tines d'en Ricardo
Tines d'en Tosques
Tines d'en Tosques